• صفحه اصلی
  • آموزش
  • گالری تصاویر
    • گروه 1
    • گروه 2
    • گروه 3
  • عضویت در خبرنامه
  • همیاری و کمک به موزه
  • فروشگاه
  • تماس با ما
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای محمد زاده )
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای محمد زاده )
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای عبدالعلی زاده )
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای عبدالعلی زاده )
بازدید استاندار سابق آذربایجانشرقی ( آقای خدابخش )
بازدید استاندار سابق آذربایجانشرقی ( آقای خدابخش )
بازدید استاندار آذربایجان شرقی ( آقای پور محمدی )
بازدید استاندار آذربایجان شرقی ( آقای پور محمدی )
استاد بهتونی
استاد بهتونی
کوفته تبریزی
کوفته تبریزی





استاد بهتونی ostad behtuni

استاد محمد حسن بهتونی در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز به نام نوبر چشم به جهان گشود، پدر وی استاد علی از معماران به نام تبریز بود که بسیاری از محراب ها و طاق های هنری مساجد و ترمیم بناهای تاریخی شهر تبریز را عهده دار بود  پدر بزرگ وی استاد کربلائی ستار سنگ تراش و مجسمه ساز مشهوری بود که سنگ ها را از کوه ها با وسایل قدیمی کنده و به شهر می آورده و با آنها ستونها و پایه های سنگی مساجد و بناهای قدیمی و تاریخی و مجسمه های سنگی هنری را میتراشید . جد وی استاد ساموئل نام داشت که او نیز هنرمند و استادی زبردست بود . 

فامیلی و شهرت بهتونی از سه بخش < به > < تون > < ی > تشکیل شده است که < به > به معنی بهتر و زیبا و < تون > نام منطقه ای زیبا در دوردست ها است که زادگاه جد استاد بهتونی بوده است ( TUN) و < ی > ی نسبت  می باشد 

نکته ی قابل تامل در باره استاد بهتونی و اجدادش : فامیلی و شهرت بهتونی در ایران و دنیا فقط مختص خانواده ی بهتونی است و هیچ شهرت و نام فامیلی در دنیا به این نام ثبت نگردیده است . 

استاد بهتونی تنها فرزند ذکور خانواده ( تنها فرزند پسر ) بوده است و جالب اینکه پدر و پدر بزرگ و جدش نیز تنها فرزند ذکور خانواده اشان بوده اند و جالب تر اینکه پسر استاد بهتونی نیز تنها فرزند ذکور خانواده است و نسل بهتونی سالهاست که بر چرخه تک فرزندی می چرخد که همه آنها هنرمند و استاد بوده اند

پر بازدید ترین مطالب

افتتاح سایت

افتتاح سایت

دعوت از هنرمندان جهان

دعوت از هنرمندان جهان

موزه استاد بهتونی behtuni museum

موزه استاد بهتونی با بیش از ده هزار اثر ابداعی از آثار استاد بهتونی 

لیست تگ ها

موزه آثار هنری استاد بهتونی اولین موزه شخصی ایران در شهر اولین ها ( تبریز ) 

گالری تصاویر

 

استاد بهتونی
کوفته تبریزی
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای عبدالعلی زاده )
بازدید استاندار آذربایجان شرقی ( آقای پور محمدی )
بازدید استاندار وقت آذربایجان شرقی ( آقای محمد زاده )
بازدید استاندار سابق آذربایجانشرقی ( آقای خدابخش )

 در باره موزه استاد بهتونی 

این موزه طی سال‌های گذشته چندین بار تغییر مکان را تجربه کرده است. ابتدا این موزه  در کوچه پس کوچه‌های خیابان شریعتی در خانه خود وی برپا شد. سپس  به نگارخانه مانی واقع در چهارراه منصور منتقل شد و بعلت طرح توسعه چهارراه منصور ( جاده ابریشم )  درجوار مقبره الشعرای تبریز جای گرفت. اما با توسعه‌ی مقبره الشعرا و آغاز تغییرات، این موزه در سال 1393به زیرزمین خانه هنر (ساختمان قبلی کتابخانه ملی) منتقل شده و قرار است دوباره پس از اتمام عملیات به مقبره الشعرا برگردد ( متاسفانه با گذشت چندین سال مسئولین مربوطه به این قول عمل نکرده اند )

اشیای داخل موزه استاد بهتونی

خب همانطور که تاکنون هم می‌دانید، این موزه متعلق به خوراکی‌هاست! اما نه هر خوراکی، اغلب این مجسمه‌ها، علاوه بر میوه‌ها و خوراکی‌ها، به غذاهای آذربایجانی دلالت دارد. مطمئناً با مشاهده‌ی مجسمه‌های این موزه شاید اگر ندانید در داخل موزه هستید فکر خواهید کرد تمام این خوراکی‌ها واقعی هستند. به گفته خود استاد بهتونی، ساخت هریک از این مجسمه‌ها، با توجه به سایز آن‌ها، ۵ الی ۱۵ روز زمان برده است که اگر تعداد آن‌ها را بر این رقم ۵ الی ۱۵ روزه ضرب کنید خواهید دید که در واقع این مجسمه‌ها حاصل سال‌ها تلاش و ظرافت استاد است (گفته می‌شود ۴۷ سال). لازم به ذکر است که تمام قطعات از گچ و سیمان ساخته شده‌اند.

از جمله مجسمه‌های مربوط به غذاها می‌توان به دلمه برگ انگور، بورانی بادمجان، خورشت فسنجان، دیزی، آبگوشت، کوفته ‌تبریزی وغیره اشاره کرد که شاید بسیاری از آن‌ها را با گذشت زمان دیگر در زندگی روزمره زیاد نبینیم. اما در این موزه، ظرافت و هنر استاد بهتونی باعث شده تمام این غذاهای زیبا و لذیذ به یادگار بمانند. البته این غذاها طیف وسیعی از غذاهای صدها سال پیش تا غذاهای امروزی مانند پیتزا را در بر می‌گیرد. وی در سال‌های پایانی عمر خود وارد حوزه‌ی فرهنگ غذایی سایر ملل شد و ساخت غذاهای کشورهای خارجی را نیز در برنامه خود قرار داد. در این مسیر جرج برندیار، نماینده سازمان جهانی خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل متحد استاد بهتونی را تحسین کردند و این نمایشگاه را یک نمایشگاه بی‌نظیر و منحصر به فرد در جهان معرفی کردند.

در کنار آثار حجمی و مجسمه‌سازی برای انتقال فرهنگ غذایی مردم آذربایجان، استاد بهتونی همچنین در حوزه‌ی بازسازی و احیای قصه‌های محلی و ادبیات فولکلور آذربایجان پای گذاشته است. به همین منظور آثاری از جمله به تصویر کشیدن حکایت «تنبل احمد»، تصویری سه بعدی از شب‌نشینی‌های مردم آذربایجان، دور کرسی نشینی‌های مردم، تنقلات، آئین چهارشنبه‌سوری، مراسم عقد و عروسی، رفتارها و فرهنگ همسایه‌ها، و همچنین اثر «پری دریایی» که در حوزه‌ی افسانه‌هاست در همین موزه در معرض نمایش قرار گرفته‌اند.

نکته جالب دیگردرمورد این آثار اینکه استاد با تلاش و زحمت فراوان برای طبیعی جلوه دادن تمام آثار خود، از عصاره‌های رنگی و طبیعی گل و گیاهان استفاده می‌کرده است که همین باعث می‌شود تمایز این مجسمه‌ها با نمونه‌های واقعی با دقت فراوان میسر باشد!

 

استاد بهتونی که بود؟

محمد حسن بهتونی که نام این موزه‌ی جالب به همین شخص منسوب است، متولد محله نوبر تبریز است. استاد بهتونی هنر را بطور تجربی و با الهام گرفتن از اجدادش آموخته است ( پدر – پدر بزرگ و جدش همگی استاد و هنرمند بودند ) با مشاهده‌ی مجسمه‌های خوراکی وی، و سرازیرشدن آب دهانتان قطعاً تبحر درونی استاد را در حوزه‌ی هنرهای تجسمی، پیکرتراشی و مجسمه سازی با تمام وجود حس خواهید کرد. وی زیبایی‌های محیط اطراف خود را که بیشتر به خوراکی‌ها، میوه‌ها و غذاها مربوط می‌شود، به شکلی کاملاً ملموس و سه بعدی و مهم‌تر از همه واقعی خلق کرده که اکنون در موزه استاد بهتونی که مزین به نام خود اوست به نمایش درآمده‌اند.

 اولین اثر استاد هندوانه‌ای بود که در میان هندوانه‌های طبیعی یک هندوانه‌ فروش قرار گرفته بود. این حجم آنقدر طبیعی بود که حتی خود هندوانه فروش نیز از این قضیه بی‌خبر بوده و وزن عجیب آن نکته حیرت او ماند. این آغاز مسیر استاد بود که به تشویق اطرافیانش شروع به خلق این آثار واقعاً منحصر به فرد کند.

پدر استاد بهتونی، استاد علی بهتونی یکی از معماران تبریزی بود که بسیاری از محراب‌ها، طاق‌های هنری، و ترمیم بناهای تاریخی تبریز منسوب به وی هستند. پدر بزرگ وی نیز از جمله سنگتراش‌هاش مشهور شهر تبریز بود که با وسایل قدیمی سنگ‌هایی را از کوه کنده و به شهر می‌آورد و با استفاده از آن‌ها ستون‌ها و پایه‌های سنگی مساجد و بناهای تاریخی قدیمی و هنری تبریز و همچنین مجسمه های سنگی را می‌ساخت و می‌تراشید. در کل می‌توان گفت اجداد استاد بهتونی همگی در حوزه‌های هنری مختلف فعالیت داشتند و استاد بنام بوده اند . استاد بهتونی در تاریخ سی‌ام بهمن‌ماه سال ۱۳۹۲ درگذشت

در این موزه هیچ‌چیز برای فروش نیست. با اینکه آثار ارائه شده در این موزه بسیار ارزشمند بوده و امکان درآمدزیایی بسیار زیادی که می‌توانست برای استاد داشته باشد، با این همه تنها منبع درآمد برای زندگی وی فروش بلیط ورودی بوده است و هیچ یک از این آثار در دوران حیات وی به فروش نرسیده است. همچنین به گفته خود او دشواری در جابه‌جایی و آسیب‌های زیان‌باری که این جابه‌جایی برای این آثار حساس دارد، باعث شده است وی از برگزاری نمایشگاه‌های مختلف در سطح کشوری و حتی بین‌المللی خودداری کند او اعتقاد داشت که هر کس میخواهد آثار هنری من را ببیند میتواند به موزه در شهر من بیاید و از آنها بازدید نماید همین فکر او باعث شده بود که علاقمندان بسیاری از ایران و جهان برای بازدید آثار ایشان به کشور ایران و شهر تبریز سفر کنند

هنرمند برجسته آذربایجانی بعد از حدود 5 دهه تلاش هنری و ساخت مجسمه‌های ابتکاری، بالاخره آخرین تندیس عاشقانه خویش را با شعر بلند ابدیت جاودانه کرد. و در سی ام بهمن 1392 به دیار باقی شتافت 

عنوان دلخواه

این یک متن آزمایشی است که به راحتی از بخش مدیریت قابل ویرایش است

یک نفر - یک موزه

یک نفر - یک موزه 

جای بسی افتخار است که آثار یک نفر یک موزه را تشکیل داده است 

استاد بهتونی تنها شخصی بود که توانست با خلق بیش از 10000 اثر بصورت کاملا ابداعی موزه ای برای کشور عزیزمان ایران به یادگار بگذارد 

قدر شناس باشیم 

 

© کلیه حقوق این سایت محفوظ است
Web Designer PcYab Group